Dan studenata

Dan studenata, 4.april, obilježen je nizom aktivnosti na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo (FPEP) u Baru.
Danas su studenti Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo zasadili devet mladih maslina u dvorištu Srednje stručne škole, gdje su i prostorije FPEP.
Ovim povodom studenti su zajedno sa profesorima u poslednje tri godine, na Dan studenata, ukupno zasadili 20 maslina u dvorištu Fakulteta.
Lijepu tradiciju podržava dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo prof.dr Rajko Novićević koji je zajedno sa studentima zasadio mlade masline u gradu koji baštini tradiciju maslinarstva više od dva milenijuma o čemu svjedoči jedini spomenik prirode u Crnoj Gori, Stara maslina na Mirovici.
Ima smislenosti zašto su na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo u Baru izabrali ovu kulturu da oplemene prostor. Maslina ima mnoga simbolička značenja u civilizacijama i kulturama od biblijskog doba – simbol je mira, života, vječnosti, zdravlja, učenosti i mudrosti…
Na našim prostorima maslina je simbol mira, vječnosti…a u Japanu maslina je simbol ljubaznosti i uspjeha u učenju.
Studenti obilježavaju 4. april – Dan studenata, u znak sjećanja na Žarka Martinovića, studenta prava koji je ubijen 1936. godine u Beogradu u aprilskom štrajku studenata.

It's only fair to share...Share on Facebook